■ 氏名
足立 亨介 (アダチ コウスケ)
ADACHI Kosuke

■ 所属部局/職名
Research and Education Faculty, Natural Sciences Cluster, Agriculture Unit/Associate Professor
教育研究部 自然科学系 農学部門/准教授

■ 学部・学科・コース等
Faculty of Agriculture and Marine Science, Department of Marine Resource Science, Aquaculture Course
農林海洋科学部 海洋資源科学科 海洋生物生産学コース

■ 連絡先
住 所
電 話088-864-5155
F A X
E-Mailkohsukeadachi●kochi-u.ac.jp    (送信の際は“●”を半角の“@”に変更して送信してください。)
U R L

■ 卒業大学及び大学院等
京都大学農学部
京都大学大学院農学研究科

■ 学位(種類)
博士(農学)

■ 所属学会
日本水産学会、日本色素細胞学会、日本生化学会、日本バイオインフォマティクス学会、日本水産増殖学会

■ 専門分野
水産化学

■ 主な研究テーマ・活動
海産無脊椎動物の生化学、バイオテクノロジー

■ 研究についてのPR
海洋生物は実に多様な性質を持ちます。彼らの “ちょっと変わった機能”を生物工学を用いて我々の生活に活用していきたいと考えています。

■ 社会人・生徒を対象として可能な講演・授業(例えば講演題目)
「海の生物が作り出す生体分子」など

■ 研究業績
・Seafood Safety and Quality
Blackspot development on crustaceans during storage. Blackwell Publisher.
Kohsuke Adachi and Takashi Hirata(in press)
・The Biology and Aquaculture of Sparidae (Edited by Michalis Pavlidis and Dinos Mylonas)
Pigmentation and discoloration problems. in press Blackwell Publisher
Stavros Chatzifotis, Michalis Pavlidis and Kohsuke Adachi(in press)
・Pulsed expression of growth hormone mRNA in the pituitary of juvenile Pacific bluefin tuna under aquacultured condition.
Aquaculture, 281, 158−161, 2008.
Kohsuke Adachi, Keitaro Kato, Masayoshi Yamamoto, Katsuya Ishimaru, Toru Kobayashi, Osamu Murata and Hidemi Kumai
・The histological analysis, colorimetric evaluation, and chemical quantification of melanin content in “suntanned” fish.
Pigment Cell Research, 18 (6), 465-468, 2005.
Kohsuke Adachi, Keitaro Kato, Kazumasa Wakamastsu, Shosuke Ito, Katsuya Ishimaru, Takashi Hirata, Osamu Murata and Hidemi Kumai
・An oxygen transporter hemocyanin can act on the late pathway of melanin synthesis.
Pigment Cell Research, 18 (3), 214-219, 2005.
Kohsuke Adachi, Kazumasa Wakamatsu, Shosuke Ito, Nari Miyamoto, Takeshi Kokubo, Takaaki Nishioka and Takashi Hirata
・Hemocyanin in exoskeleton of crustacean: enzymatic properties and immunolocalization.
Pigment Cell Research, 18 (2), 136-143, 2005.
Kohsuke Adachi, Hirotoshi Endo, Toshiki Watanabe, Takaaki Nishioka and Takashi Hirata
・水産資源の先進的有効利用法〜ゼロエミッションをめざして〜
“エビ類のメラニン生成(黒変)とその防止法について”の章, 454-468, 2005, エヌティーエス.
足立亨介, 平田孝, 坂口守彦
・Hemocyte components in crustaceans convert hemocyanin into a phenoloxidase-like enzyme.
Comparative Biochemistry and Physiology Part B,134, 135-141, 2003.
Kohsuke Adachi, Takashi Hirata, Takaaki Nishioka and Morihiko Sakaguchi
・A 160 kDa protein is essential for hemocyanin derived melanosis of prawn.
JOURNAL OF FOOD SCIENCE, 68 (3), 765-769, 2003.
K. ADACHI, T. HIRATA, A. FUJIO, T. NISHIOKA and M. SAKAGUCHI



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