■ 氏名
村田 芳博 (ムラタ ヨシヒロ)
MURATA Yoshihiro

■ 所属部局/職名
Research and Education Faculty, Medical Sciences Cluster, Basic Medicine Unit/Assistant Professor
教育研究部 医療学系 基礎医学部門/助教

■ 学部・学科・コース等
Medical School, Medical Course, Department of Physiology
医学部 医学科 生理学

■ 連絡先
住 所〒783-8505 南国市岡豊町小蓮
電 話
F A X
E-Mailmurata●kochi-u.ac.jp    (送信の際は“●”を半角の“@”に変更して送信してください。)
U R Lhttp://www.kochi-ms.ac.jp/~ff_phsl1/

■ 出身大学院・研究科等
神戸大学 博士(自然科学研究科 生命科学専攻) 2002 (修了)
神戸大学 修士(総合人間科学研究科 人間環境科学専攻) 1999 (修了)

■ 出身学校・専攻等
神戸大学 (発達科学部 人間環境科学科) 1997 (卒業)

■ 取得学位
博士(学術) (課程) 神戸大学

■ 研究職歴
2002-2003 生物系特定産業技術研究推進機構 派遣研究員
2003-2006 電気通信大学量子・物質工学科 産学官連携研究員
2006-2009 九州大学大学院歯学研究院 学術研究員・特任助教
2009- 現職

■ 委員歴・役員歴
2010-2015 日本比較生理生化学会 編集委員会委員
2012-2015 日本比較生理生化学会 出版企画委員会委員
2014-2015 日本比較生理生化学会 編集幹事・編集委員長
2014-2017 IVB-PF(無脊椎動物脳プラットフォーム)委員会委員
2016- 日本比較生理生化学会 庶務幹事
2017- CNS-PF(比較神経科学プラットフォーム)委員会委員
2018- 日本比較生理生化学会 ネットワーク委員会委員

■ 受賞学術賞
日本味と匂学会論文賞 (2009)

■ 所属学会
日本生理学会
 (評議員 国内)
日本比較生理生化学会
 ( 国内)
日本味と匂学会
 (評議員 国内)
日本神経科学学会
 ( 国内)

■ 専門分野
感覚生理学

■ 主な研究テーマ・活動
化学感覚(味覚・嗅覚)

■ 研究についてのPR
私はこれまで、食行動を決定する味覚の受容機構・情報伝達機構に関する研究を行ってきました。本学に赴任後は、1)社会行動や情動行動に影響を及ぼす匂いの記憶、2)辛味感受性・嗜好性などにも興味を持ち、そのメカニズムの解明を目指して研究を進めています。

■ 社会人・生徒を対象として可能な講演・授業(例えば講演題目)
「美味礼讃」味と匂と高知の食(市民向け出前公開講座)、味覚のサイエンス(県立高校出前講義)

■ 研究業績(論文・解説)
α2-Adrenergic receptor activation promotes long-term potentiation at excitatory synapses in the mouse accessory olfactory bulb
 Learning & Memory (Huang GZ, Taniguchi M, Zhou YB, Zhang JJ, Okutani F, Murata Y, Yamaguchi M, Kaba H) 25/, 147-157 2018 (学術雑誌) 10.1101/lm.046391.117

Tunicamycin impairs olfactory learning and synaptic plasticity in the olfactory bulb
 Neuroscience (Tong J, Okutani F, Murata Y, Taniguchi M, Namba T, Wang YJ, Kaba H) 344/, 371-379 2017 (学術雑誌) 10.1016/j.neuroscience.2017.01.001

匂いの記憶のメカニズム
 Clinical Neuroscience (村田芳博、谷口睦男、椛秀人) 34/12, 1324-1327 2016 (その他)

Activation of arginine vasopressin receptor 1a facilitates the induction of long-term potentiation in the accessory olfactory bulb of male mice
 Neuroscience Letters (Namba T, Taniguchi M, Murata Y, Tong J, Wang Y, Okutani F, Yamaguchi M, Kaba H) 634/, 107-113 2016 (学術雑誌) 10.1016/j.neulet.2016.09.056

副嗅球シナプスの長期増強維持には新規蛋白合成とアクチン重合化が必要である
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、椛秀人) 21/, 433-436 2014 (学術雑誌)

Regulation of synaptic currents by mGluR2 at reciprocal synapses in the mouse accessory olfactory bulb
 The European Journal of Neuroscience (Taniguchi M, Yokoi M, Shinohara Y, Okutani F, Murata Y, Nakanishi S, Kaba H) 37/3, 351-358 2013 (学術雑誌) 10.1111/ejn.12059

Histone acetylation in the olfactory bulb of young rats facilitates aversive olfactory learning and synaptic plasticity
 Neuroscience (Wang YJ, Okutani F, Murata Y, Taniguchi M, Namba T, Kaba H) 232/, 21-31 2012 (学術雑誌) 10.1016/j.neuroscience.2012.12.015

マウス副嗅球シナプスの長期増強に対する蛋白合成阻害薬の効果
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、椛秀人) 18/3, 515-516 2011 (学術雑誌)

バゾプレッシンによる副嗅球シナプス可塑性の誘導
 日本味と匂学会誌 (難波利治、谷口睦男、村田芳博、奥谷文乃、椛秀人) 18/3, 521-522 2011 (学術雑誌)

Common properties between synaptic plasticity in the main olfactory bulb and olfactory learning in young rats
 Neuroscience (Zhang JJ, Okutani F, Huang GZ, Taniguchi M, Murata Y, Kaba H) 170/, 259-267 2010 (学術雑誌) 10.1016/j.neuroscience.2010.06.002

Action potential-enhanced ATP release from taste cells through hemichannels
 Journal of Neurophysiology (Murata Y, Yasuo T, Yoshida R, Obata K, Yanagawa Y, Margolskee RF, Ninomiya Y) 104/, 896-901 2010 (学術雑誌) 10.1152/jn.00414.2010

Reception and transmission of taste information in type II and type III taste bud cells
 Journal of Oral Biosciences (Yoshida R, Niki M, Murata Y, Shigemura N, Ninomiya Y) 52/, 358-364 2010 (学術雑誌) 10.2330/joralbiosci.52.358

Discrimination of taste qualities among mouse fungiform taste bud cells
 The Journal of Physiology (Yoshida R, Miyauchi A, Yasuo T, Jyotaki M, Murata Y, Yasumatsu K, Shigemura N, Yanagawa Y, Obata K, Ueno H, Margolskee RF, Ninomiya Y) 587/, 4425-4439 2009 (学術雑誌) 10.1113/jphysiol.2009.175075

Multiple receptors underlie glutamate taste responses in mice
 The American Journal of Clinical Nutrition (Yasumatsu K, Horio N, Murata Y, Shirosaki S, Ohkuri T, Yoshida R, Ninomiya Y) 90/, 747-752 2009 (学術雑誌) 10.3945/ajcn.2009.27462J

Modulation and transmission of sweet taste information for energy homeostasis
 Annals of the New York Academy of Sciences (Sanematsu K, Horio N, Murata Y, Yoshida R, Ohkuri T, Shigemura N, Ninomiya Y) 1170/, 102-106 2009 (学術雑誌) 10.1111/j.1749-6632.2009.03893.x

Multiple receptor systems for umami taste in mice
 Annals of the New York Academy of Sciences (Yoshida R, Yasumastsu K, Shirosaki S, Jyotaki M, Horio N, Murata Y, Shigemura N, Ninomiya Y) 1170/, 51-54 2009 (学術雑誌) 10.1111/j.1749-6632.2009.03902.x

Contribution of the inositol 1,4,5-trisphosphate transduction cascade to the detection of “bitter” compounds in blowflies
 Comparative Biochemistry and Physiology-Part A (Ouyang Q, Sato H, Murata Y, Nakamura A, Ozaki M, Nakamura T) 153/3, 309-316 2009 (学術雑誌) 10.1016/j.cbpa.2009.03.004

NaCl responsive taste cells in the mouse fungiform taste buds.
 Neuroscience (Yoshida R, Horio N, Murata Y, Yasumatsu K, Shigemura N, Ninomiya Y.) 159/2, 795-803 2009 (学術雑誌) 10.1016/j.neuroscience.2008.12.052

マウスII型味細胞の発火頻度依存性ATP放出
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、吉田竜介、安尾敏明、柳川右千夫、小幡邦彦、植野洋志、Margolskee, R.F.、二ノ宮裕三) 15/3, 381-384 2008 (学術雑誌)

味細胞の細胞型と応答特性
 日本味と匂学会誌 (吉田竜介、村田芳博、安尾敏明、上瀧将史、柳川右千夫、小幡邦彦、植野洋志、Margolskee, R.F.、二ノ宮裕三) 15/3, 285-288 2008 (学術雑誌)

味覚研究は生活習慣病対策のヒントを見つけ出せるか
 G. I. Research (村田芳博、二ノ宮裕三) 16/5, 388-395 2008 (その他)

Gurmarin sensitivity of sweet taste responses is associated with co-expression patterns of T1r2, T1r3 and gustducin.
 Biochemical and Biophysical Research Communications (Shigemura, N., Nakao, K., Yasuo, T., Murata, Y., Yasumatsu, K., Nakashima, A., Katsukawa, H., Sako, N., Ninomiya, Y.) 367/, 356-363 2008 (学術雑誌) 10.1016/j.bbrc.2007.12.146

うま味受容とシグナル伝達
 月刊フードケミカル (村田芳博、二ノ宮裕三) 24/1, 40-44 2008 (その他)

マウス茸状乳頭味細胞のATP放出
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、安尾敏明、吉田竜介、二ノ宮裕三) 14/3, 391-394 2007 (学術雑誌)

単一細胞応答の観点からみたマウス茸状乳頭味蕾の応答性
 日本味と匂学会誌 (吉田竜介、安尾敏明、村田芳博、上瀧将史、二ノ宮裕三) 14/3, 395-398 2007 (学術雑誌)

クロキンバエ第5味細胞の情報変換機構の解析
 日本味と匂学会誌 (佐藤博康、欧陽琴、勝沼祐介、網谷拓郎、村田芳博、仲村厚志、中村整) 14/3, 335-338 2007 (学術雑誌)

クロキンバエ培養味細胞における蔗糖刺激に誘発されるNO産生
 日本味と匂学会誌 (後藤信太郎、村田芳博、尾崎まみこ、中村整) 13/3, 287-288 2006 (学術雑誌)

Primary Culture of Gustatory Receptor Neurons from the Blowfly, Phormia regina.
 Chemical Senses (Murata, Y., Ozaki, M., Nakamura, T.) 31/, 497-504 2006 (学術雑誌) 10.1093/chemse/bjj052

味細胞の受容機構におけるNO-cGMP系:クロキンバエを材料に
 比較生理生化学 (村田芳博,後藤信太郎、中村整) 23/, 3-10 2006 (学術雑誌)

クロキンバエ味細胞の応答に対するl-cis-ジルチアゼムの阻害効果
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、尾崎まみこ、中村整) 12/3, 337-340 2005 (学術雑誌)

The nitric oxide-cyclic GMP cascade in sugar receptor cells of the blowfly, Phormia regina.
 Chemical Senses (Nakamura, T., Murata., Y., Mashiko, M., Okano, K., Satoh, H., Ozaki, M., Amakawa, T.) 30/, i281-i282 2005 (学術雑誌) 10.1093/chemse/bjh224

Intrinsic nitric oxide regulates the taste response of the sugar receptor cell in the blowfly, Phormia regina.
 Chemical Senses (Murata, Y., Mashiko, M., Ozaki, M., Amakawa, T., Nakamura, T.) 29/, 75-81 2004 (学術雑誌)

クロキンバエ唇弁から単離培養した味細胞の応答特性
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、尾崎まみこ、中村整) 10/3, 685-688 2003 (学術雑誌)

クロキンバエ唇弁糖受容細胞におけるNOの産生・作用機構
 日本味と匂学会誌 (益子正史、村田芳博、尾崎まみこ、尼川大作、中村整) 10/3, 689-692 2003 (学術雑誌)

クロキンバエ唇弁味細胞の糖受容におけるNOの関与
 日本味と匂学会誌 (益子正史、村田芳博、尾崎まみこ、尼川大作、中村整) 9/3, 537-540 2002 (学術雑誌)

Hydration of succinic acid by ultrasonication and its effects on taste.
 Journal of Food Science (Murata, Y., Doe, M., Yano, S., Kataoka-Shirasugi, N.) 67/, 2332-2335 2002 (学術雑誌)

Electrophysiological studies of salty taste modification by organic acids in the labellar taste cells of the blowfly.
 Chemical Senses (Murata, Y., Kataoka-Shirasugi, N., Amakawa, T.) 27/, 57-65 2002 (学術雑誌)

有機酸によるハエ塩受容細胞インパルスの減衰
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、白杉(片岡)直子、尼川大作) 8/3, 617-620 2001 (学術雑誌)

市販小麦粉・小麦製品(1997〜2000年)の購入時並びに保存中の有機リン系農薬の残留
 神戸大学発達科学部研究紀要 (水野裕士、村田芳博、水野圭、吉野正人、丸谷宣子、白杉(片岡)直子) 9/, 159-166 2001 (大学・研究所等紀要)

有機酸による塩応答の変化:ハエ味覚器塩受容細胞膜に関する検討
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、白杉(片岡)直子、尼川大作) 7/3, 685-688 2000 (学術雑誌)

有機酸による塩応答の増強:クロキンバエを用いた電気生理学実験
 日本味と匂学会誌 (村田芳博、白杉(片岡)直子、尼川大作) 6/3, 489-492 1999 (学術雑誌)

超音波照射による水溶液の構造変化とヒトの味覚への影響 −日本酒のコハク酸成分について−
 神戸大学発達科学部研究紀要 (村田芳博、白杉直子、矢野澄雄、上地眞一、土江松美、丸谷宣子) 5/, 363-369 1998 (大学・研究所等紀要)

■ 研究業績(著書)
研究者が教える動物実験 全3巻(尾崎まみこ・村田芳博・藍浩之・定本久世・吉村和也・神崎亮平・日本比較生理生化学会編)(2015)
 出版社:共立出版

研究者が教える動物実験 第1巻「感覚」体験型「味覚」講座―ヒトの味覚について考察する―(分担執筆、22-25頁)(2015)
 出版社:共立出版

研究者が教える動物実験 第2巻「神経・筋」チクっとしない電極で―ヒトの表面筋電図―(分担執筆、166-169頁)(2015)
 出版社:共立出版

アミノ酸の科学と最新応用技術(門脇基二、鳥居邦夫、高橋迪雄監修) 1-2-1. 味覚(分担執筆、23-32頁)(2008)
 出版社:シーエムシー出版

人間の許容限界事典(山崎昌廣・坂本和義・関邦博編) 5. 嗅覚、6. 味覚(分担執筆、36-47頁)(2005)
 出版社:朝倉書店

■ 研究業績(口頭・ポスター)
Oral sensitivity to capsaicin and preference for pungency in Japanese students at university (The 39th Annual Meeting of the Japanese Society for Comparative Biochemistry and Physiology 2017 ポスター)

Olfactory recognition memory in mice: cellular mechanisms to maintain long-term potentiation in the accessory olfactory bulb (International Symposium on Environmental Sensing and Animal Behavior 2016 ポスター)

Maintenance of long-term potentiation in the accessory olfactory bulb: cellular mechanisms of olfactory recognition memory (The 17th International Symposium on Olfaction and Taste 2016 ポスター)

Olfactory learning in mice: neural mechanisms to maintain long-term potentiation in the accessory olfactory bulb (CompBiol 2015 2015 口頭発表)

Neural mechanisms of long-term potentiation maintenance in the mouse accessory olfactory bulb (The 13th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2015 ポスター)

Olfactory learning in mice: neural mechanisms of synaptic plasticity in the accessory olfactory bulb (The 49th Annual Meeting of the Japanese Association for the Study of Taste and Smell 2015 口頭発表)

Maintenance of long-term potentiation at synapses in the mouse accessory olfactory bulb requires actin polymerization as well as new protein synthesis (The 12th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2014 ポスター)

Maintenance of long-term potentiation at synapses in the accessory olfactory bulb requires both new protein synthesis and actin polymerization (2014 ICN / JSCPB 2014 ポスター)

Vasopressin induction of long-term potentiation of synaptic transmission in the accessory olfcatory bulb of male mice (The 11th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2013 ポスター)

Maintenance of long-term potentiation at synapses in the mouse accessory olfactory bulb requires protein kinase Mzeta (The 10th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2012 ポスター)

A functional role for protein synthesis in long-term potentiation at synapses in the mouse accessory olfactory bulb (The 16th International Symposium on Olfaction and Taste 2012 ポスター)

Long-term potentiation at synapses in the mouse accessory olfactory bulb requires new protein synthesis (The 9th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2011 ポスター)

Action potential-dependent ATP release from Type II taste cells through hemichannels in mice (Beijing International Meeting on Research in Taste and Smell 2009 ポスター)

Functional role of action potentials for ATP transmitter release from Type II taste cells (The 7th International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2009 ポスター)

Firing rate-dependent ATP release from mouse fungiform taste cells with action potentials (The 15th International Symposium on Olfaction and Taste 2008 ポスター)

Transmission of taste information from receptor cells with action potentials to gustatory nerve fibers (The 5th International Symposium on Molecular and Cellular Mechanisms of Taste and Olfactory Perception 2007 口頭発表)

Responses of mouse fungiform taste cells with action potentials to glutamate (The 29th Annual Meeting of Association for Chemoreception Sciences 2007 ポスター)

Guanylyl cyclase involved in taste transduction mechanisms of fly sugar receptor cells (The 35th Annual Meeting of Society for Neuroscience 2005 ポスター)

Nitric oxide-cGMP cascade for excitatory transduction of fly sugar receptor cells: electrophysiological evidence in Phormia regina (The 3rd Neuron Satellite Meeting 2005 ポスター)

Morphological characteristics and physiological properties of cultured taste receptor cells in the blowfly, Phormia regina (International Symposium on Chemical Senses and Insect Behavior 2004 ポスター)

Insect taste receptor cells in primary culture: morphological characteristics and physiological properties (The 14th International Symposium on Olfaction and Taste 2004 ポスター)

Primary culture of taste receptor cells dissociated from pupal blowfly labella (The 33rd Annual Meeting of Society for Neuroscience 2003 ポスター)

■ 研究業績(特許)

■ 研究業績(その他の活動)


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