■ 氏名
森岡 克司 (モリオカ カツジ)
MORIOKA Katsuji

■ 所属部局/職名
Research and Education Faculty, Natural Sciences Cluster, Agriculture Unit/Professor
教育研究部 自然科学系 農学部門/教授

■ 学部・学科・コース等
Faculty of Agriculture and Marine Science, Department of Marine Resource Science, Aquaculture Course
農林海洋科学部 海洋資源科学科 海洋生物生産学コース

■ 連絡先
住 所
電 話088-864-5160
F A X088-864-5160
E-Mailmorioka●kochi-u.ac.jp    (送信の際は“●”を半角の“@”に変更して送信してください。)
U R L

■ 出身大学院・研究科等
京都大学 博士(農学研究科 水産化学) 1990 (単位取得満期退学)

■ 出身学校・専攻等
京都大学 (農学部 水産学科) 1985 (卒業)

■ 取得学位
(博士)農学 (論文) 京都大学 水産化学
農学修士 (課程) 京都大学 水産化学

■ 研究職歴
1990-1997 高知大学・助手
1997-1999 高知大学・講師
1999-2007 高知大学・助教授
2007-2009 高知大学・准教授
2003 愛媛大学大学院連合農学研究科博士課程主指導教官資格認定
2009-   高知大学・教授

■ 委員歴・役員歴
2008-2011 高知大学総合情報センター農学部分館長
2011-   高知大学農学部就職委員会委員長


■ 受賞学術賞

■ 所属学会
日本水産学会
 (シンポジウム企画委員会幹事 2002-2004 国内)
日本水産学会
 (編集委員(Fisheries Science) 2011- 国内)
海洋深層水利用研究会
 ( 国内)
日本農芸化学会
 ( 国内)
日本食品科学工学会
 ( 国内)

■ 専門分野
水産食品学,水産利用学

■ 主な研究テーマ・活動
1.養殖魚の品質評価並びに品質の改善に関する研究
2.未利用資源の有効利用に関する研究
3.魚の鮮度保持技術に関する研究

■ 研究についてのPR
1.養殖魚の品質の評価並びにその改善に関する研究
養殖ブリ類(ブリ,カンパチ)は,我が国の海面養殖魚生産量の約3分の2を占める重要養殖魚であります。本研究では,養殖ブリ類の肉質を高品質化する目的で,肉質に対する筋肉構成成分の影響や餌料,飼育尾数などの飼育条件が肉質に与える影響を調べています。
2.未利用資源の有効利用に関する研究
アブラソコムツなどそのままでは食品として利用できない海洋生物資源や魚の頭部・内臓など加工残滓を食品素材として,健康によい成分(機能性成分)の供給源として,あるいは養殖魚の餌として利用するための研究を行っています。
3.魚の鮮度保持技術に関する研究
高知県は,カツオのみならず,室戸岬沖のキンメダイ,足摺岬沖の清水サバなど豊かな海の幸に恵まれています。一方,魚の品質は,畜肉などに比べ,死後速やかに変化することが知られています。本研究では,土佐湾で漁獲される魚介類の品質・鮮度を高度に保持するための研究を行っています。

■ 社会人・生徒を対象として可能な講演・授業(例えば講演題目)
“魚(酒菜)の科学〜魚の品質を科学的に評価する〜”,“さかなのおいしさを科学する”
魚は鮮度が命といわれます。それでは鮮度って何?どうやって調べるの?どのように変化するの?またさかなのおいしさとは? 本講演では,食物としての魚の品質とその変化,品質に影響する要因とその制御などについて概説する。

“かまぼこを作ろう〜魚肉ねり製品製造体験”
かまととって?ちくわはどうやってつくるの?さあ実際に作ってみよう。

■ 研究業績(論文・解説)
ユズ果汁添加飼料を給与したブリにおける血合筋の褐変抑制と筋肉中からのユズ香気成分の検出   
 日水誌 (深田陽久,橋口智美,柏木 丈拡,妹尾歩美,高桑史明,森岡克司,沢村正義,益本俊郎) 76/, 678-685 2010 (学術雑誌)

Gel-forming Characteristics of Surimi from White Croaker under the Inhibition of the Polymerization and Degradation of Protein
 Journal of Biological Sciences (Ngo Van Phu, Katsuji Morioka, and Yoshiaki Itoh) 10/, 432-439 2010 (学術雑誌)

Participation of cysteine protease cathepsin L in the gel disintegration of red bulleye (Priacanthus macracanthus) surimi gel paste  
 Journal of the Science of Food and Agriculture (Yaqin Hu, Katsuji,Morioka, Yoshiaki Itoh ) 90/, 370-375 2010 (学術雑誌)

Effect of KBrO3 on Gel-forming Properties of Walleye Pollack Surimi through Setting with or without Transglutaminase Inhibitor
 Pakistan Journal of Biological Sciences (Banlue Kriangsak, Katsuji Morioka, and Yoshiaki Itoh) 13/, 1-8 2010 (学術雑誌)

Effect of Inorganic Oxidizing Reagents on Gel-Forming Properties of Walleye Pollack Surimi through Low Temperature Setting
 Journal of Biological Sciences (Banlue Kriangsak, Katsuji Morioka, and Yoshiaki Itoh ) 10/, 18-24 2010 (学術雑誌)

Muscle biochemical constituents of cultured amberjack Seriola dumerili and their influence on raw meat texture
 Fisheries Science ( Dhirendra Prasad Thakur, Katsuji Morioka, Naoya Itoh, Mizuho Wada, and Yoshiaki Itoh) 75/, 1489-1498 2009 (学術雑誌)

ブリ(当歳魚)の成長と脂質代謝に及ぼす色落ちノリ添加飼料の効果
 日水誌 (深田陽久,田所大二、古谷尚大、好井覚大、森岡克司,益本俊郎) 75/, 64-69 2009 (学術雑誌)

Replacement of dietary fish oil with increasing levels of oil in young yellowtai Seriola quinqueradiata: effect on growth, muscular fatty acid composition and prevention of dark muscle discoloration during refrigerated storage
 Fisheries Science (Ayumoi Seno-o, Fumiaki Takakuwa, Tomomi Hashiguchi, Katsuji Morioka, Toshiro Masumoto, and Haruhisa Fukada ) 74/, 1297-1306 2008 (学術雑誌)

Actomyosin non-binding cathepsin L in walleye pollack surimi
 Journal of Food Biochemistry (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh ) 32/, 143-152 2008 (学術雑誌)

Distribution of cathrpsin L,B,H and trypsin-like protease in neutral actomyosin from washed meat of various fishes
 Fisheries Science (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 74/, 696-698 2008 (学術雑誌)

Effect of the meat-bleaching and the dilution-precipitation on cathepsin L activity in the actomyosin from various fishes
 Fisheries Science (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 74/, 693-695 2008 (学術雑誌)

Non-binding Property of Cathepsin L to Myosin
 Food Chemistry (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 106/2, 741-744 2008 (学術雑誌)

Temperature dependency in gel forming characteristic of washed meat from underutilized fatty fish escolar (Lepidocybium flavobrunneum) and oilfish (Ruvettus pretiosus)
 Fisheries Science (Janista Pattaravivat, Katsuji Morioka, Kenji Ohnishi, Syuuzou Komiyama, Yoshiaki Itoh) 74/, 1376-1378 2008 ()

清水さばの脂質含量と生態形質の関係に関する季節変動―旬の解明の一考察
 日本水産学会誌 (五十川章子,山岡耕作,森岡克司) 74/2, 207-212 2008 (学術雑誌)

Hydrolysis of surimi paste from walleye pollack by cysteine proteinase cathepsin L and the effect of the proteinase inhibitor (E-64) on gelation
 Food Chemistry (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 104/, 702-708 2007 (学術雑誌)

Existence of Cathepsin L and its Characterization in Red Bulleye Surimi
 Pakistan Journal of Biological Sciences (Yaqin Hu, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 10/, 78-83 2007 (学術雑誌)

The effects of salt concentration on the internal macro-structure and texture of walleye pollack surimi gel
 International Journal of Food Science and Technology (Satoshi Kubota, Yoshiko Tamura, Takeshi Matsui, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 41/, 459-463 2006 (学術雑誌)

Effect of pH-shifting on the gel forming characteristics of walleye Pollack surimi
 Fisheries Science (Fatema Hoque Shika, Mohammed Ismail Hossain, Katsuji Morioka, Satoshi Kubota, Yoshiaki Itoh) 72/, 870-876 2006 (学術雑誌)

Effect of pH-lowering on the gel microstructure of walleye Pollack surimi
 Fisheries Science (Fatema Hoque Shika, Mohammed Ismail Hossain, Katsuji Morioka, Satoshi Kubota, Yoshiaki Itoh) 72/, 1127-1129 2006 (学術雑誌)

Effect of Sago Starch on Textural Properties of Gels Cooked from Walleye Pollack Frozen Surimi Comparing with Potato Starch
 SAGO PALM (Warangkana Sompongse, Katsuji Morioka, Yoshinori Yamamoto, and Yoshiaki Itoh) 14/, 45-52 2006 (学術雑誌)

Effect of Heating Temperature on Textural Properties of Walleye Pollack Frozen Surimi Gel Containing Sago Starch
 SAGO PALM (Warangkana Sompongse, Katsuji Morioka, Yoshinori Yamamoto, and Yoshiaki Itoh) 14/, 53-58 2006 (学術雑誌)

Solubilization of type I and V collagens in Japanese flounder muscle during chilled storage
 Fisheries Science (Takashi KIMIYA, Satoshi KUBOTA, Michiya KONO, Mitsuaki HIRATA, Haruhiko TOYOHARA, Katsuji MORIOKA, Yoshiaki ITOH) 71/, 672-678 2005 (学術雑誌)

うどんの物性と組織構造に及ぼす海洋深層水の影響
 日本食品科学工学会誌 (森岡克司,延近愛子,亀井美希,川越雄介,伊藤慶明,久保田賢,深見公雄) 52/, 420-423 2005 (学術雑誌)

Effect of pH-shifting on setting and disintegrating behaviors of walleye Pollack surimi
 Pakistan Journal of Biological Sciences (Fatema Hoque Shika, Mohammed Ismail Hossain, Katsuji Morioka ,Satoshi Kubota, Yoshiaki Itoh) 8/, 1290-1297 2005 (学術雑誌)

Debittering autolytic extract from fish wastes and application of the extract in flavoring surimi-based product
 Journal of Shanghai Jiao Tong University (C. Liu, K. Morioka, Y. Itoh, and A. Obatake) 22/1, pp98-103 2004 (大学・研究所等紀要)

Autolysis: An effective way to recover protein from fish solid waste
 Journal of Shanghai Fisheries University (C. Liu, K. Morioka, Y. Itoh, and A. Obatake) 12/, 71-76 2003 (大学・研究所等紀要)

Oxidation during washing of fish meat induces a decrease in gel forming ability
 Developments in Food Science (Dusadee Tunhun, Yoshiaki Itoh, Katsuji Morioka, Satoshi Kubota) 42/, 357-373 2004 (学術雑誌)

Occurrence of two distinct types of tissue inhibitor of metalloproteinases-2 (TIMP-2) in teleost fish
 Biochim. Biophys. Acta. () 1629, 102-108/, 2003 (学術雑誌)

Variable Pressure-Scanning Electron Microscopic Observation of Walleye Pollack Surimi Gel.  
 Journal of Food Science () 68(1), 307-311/, 2003 (学術雑誌)

Lipid composition and deposition of cultured yellowtail Seriola quinqueradiata muscle in relation to meat texture  
 Fisheries Science () 69(3),487-494/, 2003 (学術雑誌)

Influence of muscle biochemical consitituents on the meat texture of cultured yellowtail Seriola quinqueradiata at different anatomical locations
 Journal of the Science of Food and Agriculture () 82/1541-1550, 2002 (学術雑誌)

市販かまぼこの物性と低真空走査型電子顕微鏡(N-SEM)による観察
 日本食品科学工学会誌 () 49/447-453, 2002 (学術雑誌)

Separation of bitter fraction from the autolytic extract of the wastes from frigate mackerel
 Fisheries Science () 68/709-711, 2002 (学術雑誌)

Gel forming ability of fish meat oxidized during washing
 Fisheries Science () 68/662-571, 2002 (学術雑誌)

Contribution of the polymerization of protein by disulfide bonding to increased gel strength of walleye pollack surimi gel along with preheating time
 Fisheries Science () 67/710-717, 2001 (学術雑誌)

Inhibiting effect of polymerization and degradation of myosin heavy chain during preheating at 30 and 50OC on the gel-forming ability of walleye pollack surimi
 Fisheries Science () 67/718-725, 2001 (学術雑誌)

Contribution of lipid oxidation to bitterness and loss of free amino acids in the autolytic extract from fish waste: Effective utilization of fish wastes.
 Fisheries Science () 66/343-348, 2000 (学術雑誌)

Recovery of Amino Acid from the Protein in the Head and Viscera of Frigate Mackerel by Autolysis
 Fisheries Science () 65/588-591, 1999 (学術雑誌)

マルソウダの脂質および脂肪酸組成の季節変動
 日本水産学会誌 () 65/4, 732-738 1999 (学術雑誌)

ブリの体色と肉色に及ぼす不稔性アオサ添加飼料の影響
 水産増殖 () 47/1, 89-95 1999 (学術雑誌)

異なる餌料で養成したマダイ体成分の比較
 日本水産学会誌 () 64/5, 867-877 1998 (学術雑誌)

Effects of Deep Seawater Acclimation on Components and Texture of the Muscle of Red Sea Bream
 Fisheries Science () 64/804-807, 1998 (学術雑誌)

Short-term Rearing of Red Sea Bream in Deep Seawater and Its Effects on Rigor Mortis
 Fisheries Science () 64/798-803, 1998 (学術雑誌)

Changes in the Strengths of Heat-induced Gels from Myofibrils in Combination with Sarcoplasmic Proteins from Lizardfish and Pacific Mackerel
 Fisheries Science () 64/503-504, 1998 (学術雑誌)

Relationship between the Myofibrillar Protein Gel Strengthening Effect and the Composition of Sarcoplasmic Proteins from Pacific mackerel
 Fisheries Science () 63/111-114, 1997 (学術雑誌)

Relationship between the Heat-Gelling Property and Composition of Fish Sarcoplasmic Proteins
 Nippon Suisan Gakkaishi () 59/1631, 1993 (学術雑誌)

魚類筋形質タンパク質の熱凝固特性
 日本水産学会誌 () 58/8, 1529-1533 1992 (学術雑誌)

魚類筋形質タンパク質のゲル形成特性
 日本水産学会誌 () 58/4, 767-772 1992 (学術雑誌)

魚肉のゲル形成に対する筋形質タンパン質の寄与
 日本水産学会誌 () 56/6, 929-933 1990 (学術雑誌)

かまぼこのテクスチャーと押し込み破断特性
 日本水産学会誌 () 56/3, 531-536 1990 (学術雑誌)

Muscle biochemical characteristics of cultured yellowtail Seriola quinqueradiata affecting the meat quality.  
 Fisheries Science () 68, Supplement II ,1339-1342/, 2002 (学術雑誌)

Lipid oxidation affects the bitterness formation and loss of free amino acids in the autolytic extract prepared from fish wastes.
 Fisheries Science () 68/, Supplement II,1379-1382 2002 (学術雑誌)

Cloning and expression of two types of tissue inhibitor of metalloproteinase 2 from Japanese flounder
 Fisheries Science () 68, Supplement II/, 1305-1306 2002 (学術雑誌)

Manipulating muscle lipid and collagen: a potential tool to tailor the meat texture of cultured yellowtail, Seriola quinqueradiata
 WORLD AQUACULTURE (Dhirendra Prasad Thakur, Katsuji Morioka, Yoshiaki Itoh) 36/2, 11-14 2005 (その他)

魚肉のゲル形成に及ぼす筋形質タンパク質の影響に関する研究
 高知大学農学部紀要 () /63, 1-60 1995 (大学・研究所等紀要)

魚の加工処理残滓中の有効成分の利用に関する研究
 STEPテクノ情報 () 1/2, 27-31 1995 (その他)

深層水飼育による養殖魚の品質変化
 海洋深層水97'-富山シンポジウム講演記録集 () /, 117-120 1998 (その他)

海洋深層水による養殖魚の品質改善
 海洋深層水利用研究会ニュース () 2/2, 5-8 1998 (その他)

Comparison of Amino Acid Composition among various Surimis and Washed Meat
 Research Reports of Kochi University (Warangkana Sompongse, Katsuji Morioka, and Yoshiaki Itoh) 52/, 33-38 2003 (大学・研究所等紀要)

抗ヒラメV型コラーゲン抗体の作製  
 高知大学学術研究報告 (木宮隆,久保田賢,河野 礼也,森岡克司,伊藤慶明) 52/, 39-49 2003 (大学・研究所等紀要)

配合飼料で飼育したブリの肉質評価
 高知大学地域共同センター研究成果報告書 (森岡克司,伊藤慶明,八木典重,和田和樹) 1/, 195-199 2003 (その他)

養殖魚の品質〜その評価と制御(コントロール)について〜@
 月刊 かん水 (森岡克司) 486/, 8-15 2005 (その他)

養殖魚の品質〜その評価と制御(コントロール)について〜A
 月刊 かん水 (森岡克司) 487/, 11-16 2005 (その他)

ブリとカンパチ(ねいり)の刺身は,なにがちがうの?〜魚の肉質を評価する〜
 高知大学ラジオ公開講座読本LIBERATION~農学編 (森岡克司) Vol.17/, 36-49 2010 (その他)

Microstructure of white croaker surimi gel set at low temperature under the inhibition of the polymerization and degradation of protein
 Journal of Biological Sciences, (Ngo Van Phu, Katsuji Morioka, and Yoshiaki) 10/499, 506 2010 (学術雑誌)

マルソウダ加工の際に廃棄される煮熟水のブリ幼魚用飼料への添加効果    
 日水誌 (深田陽久,河合光太朗,田所大二,森岡克司,益本俊郎 ) 76/1035, 1042 2010 (学術雑誌)

Effect of preheating temperature on the microstructure of walleye pollack surimi gels under the inhibition of polymerization and degradation of myosin heavy chain
  Journal of the Science of Food and Agriculture (Mohammed Ismail Hossain, Katsuji Morioka, Fatema Hoque Shikha,Yoshiaki Itoh) 91/247, 252 2011 (学術雑誌)

Effect of iced-storage on the activity of cathepsin L and trypsin-like protease in carp dorsal muscle
 LWT - Food Science and Technology (Hu, Y., Morioka, K., Chen, S., Liu, D. , Ye, X) 60/, 1249-1253 2015 ()

Enhancement of the gelation properties of hairtail (Trichiurus haumela) muscle protein with curdlan and transglutaminase
 Food Chemistry (Hu, Y., Liu, W., Yuan, C., Morioka, K., Chen, S., Liu, D., Ye, X) 176/, 115-122 2015 ()

■ 研究業績(著書)
かまぼこの足形成 “筋形質タンパク質”の章(2001)
 出版社:恒星社厚生閣,東京

海洋高知の可能性を探る “有効利用の実例〜食品分野”の章(2005)
 出版社:高知新聞企業,高知

水産資源の先進的有効利用法 “第4章 すり身とねり製品 第2節 水晒しにともなう酸化はゲル形成能を低下させる”(2005)
 出版社: NTS, 東京

海洋深層水の特性と利用―養殖・環境修復・食品利用 “うどんの品質に与える影響”の章(2006)
 出版社:恒星社厚生閣,東京

More Efficient Utilization of Fish and Fisheries Products (ed. M.Sakaguchi). “Oxidation during washing of fish meat induces a decrease in gel forming ability”, 357-373.(2004)
 出版社:ELSEVIER Ltd., UK.

水産資源の有効利用とゼロエミッション “雑魚・混獲魚”の章, (2011)
 出版社:恒星社厚生閣,東京

■ 研究業績(口頭・ポスター)

■ 研究業績(特許)

■ 研究業績(その他の活動)
配合飼料で飼育した養殖ブリの肉質評価(2002)受託研究等

養殖水産物有効利用推進事業(2005-2007)受託研究等

水産バイオマス有効利用事業(アブラソコムツなど未利用魚からの低ワックスすり身調製法の開発)(2003-2005)受託研究等


前ページへ戻る